Prinsengracht 488 Amsterdam Pipe Museum

Prinsengracht 488

Prinsengracht 488

Prinsengracht 488  Amsterdams Pipe Museum

Gebouwd           1670
Architect            -
Opdrachtgever    -
Monument         -

 

 

Het pand maakt onderdeel uit van de vierde uitleg, die vanaf 1663 zorgde voor de uitbreiding van dit deel van de Prinsengracht (van de Leidsegracht tot aan de Amstel).  Samen met Prinsengracht 484-486 maakt 488 deel uit van een zgn. drieling, drie huizen die door dezelfde aannemer gelijktijdig zijn gebouwd. De hoogte van de ramen en de identieke of spiegelbeeldige stoep geeft dit aan. De oorspronkelijke topgevels zijn van alle drie de huizen vervangen, bij 488 door een laag geplaatste houten lijst. Het buurhuis met de hogere lijst, heeft de daknok op precies dezelfde hoogte als 488, maar lijkt daardoor een verdieping hoger. De roedenramen zijn tezelfdertijd, begin negentiende eeuw, voor  empire draairamen met grotere vensterruiten vervangen.

De aparte toegangsdeur van het souterrain biedt thans toegang tot Amsterdam Pipe Shop, de winkel behorend bij het museum op de bel-etage. Het lage plafond van het souterrain is kunstig gehout, geschilderd in een toscaans oranje tint met houtnerf-decor. Hierdoor maakt het lage souterrain toch een frisse en lichte indruk.

 

 

Prinsengracht 488 Ondergevel

Ondergevel met rechts de ingang naar de winkel en daarachter naar het museum

Prinsengracht 488 snijraam

Snijraam boven de voordeur

Het interieur van de bel-etage biedt een fraai gestucte korte gang in Lodewijk-XVI stijl, waar het museum een fraai staand horloge met mechaniek heeft geplaatst. De voorkamer is in achttiende eeuwse stijl uitgevoerd met stucplafond en lage lambrisering. Een notenhouten kabinetkast uit 1720 completeert dit beeld. De grote zaal achter de voorkamer is het meest origineel met het zeventiende-eeuwse balkenplafond. Compleet met de geprofileerde sleutelstukken zijn de balken in historisch ossenbloed-rood geschilderd. Het huis heeft een klein achterhuis over de halve breedte van  het perceel, gebouwd door de aannemer die in 1910-1920 het huis bewoonde.

 

 

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.